Airco leasen of kopen: wat is de beste keuze?

1 minuut, 42 tweedes Lees

Als je graag wilt kunnen beschikken over een airco in je woning dan zijn er twee opties, namelijk kopen of leasen. Net zoals een cv ketel kun je voor een airconditioner een leasecontract afsluiten. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je geen grote investering ineens hoeft te doen. Het is dus een ideale oplossing als je geen geld vrij kunt maken om een airco aan te schaffen. Leasen heeft als voordeel dat het onderhoud vaak bij het contract is inbegrepen. Aan het einde van het leasecontract kun je de installatie tegen de restwaarde overnemen.

Geniet van comfort zonder grote investering

Als je meer woongenot wilt dan is een airco een prima overweging. De installatie kun je beter aan een vakman overlaten, tenzij je kiest voor een mobiele variant, dan is installatie immers niet aan de orde. Zodra de airco is geplaatst en goed is afgesteld kun je genieten van een constante temperatuur in huis. Ongeacht of je kiest voor koop of lease, dit is de belangrijkste overweging voor aanschaf.

Het nadeel van lease bij verhuizing

Waar je op moet letten als je een airco leaset is dat de kosten doorlopen na verhuizing. Als je de airco niet mee kunt nemen dan zou de nieuwe eigenaar van de woning het contract over moeten nemen. Dit kan de prijs van de woning drukken, omdat de eigenaar er immers vaste lasten bij krijgt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het contract af te kopen zodat de woning inclusief airco verkocht kan worden zonder bijkomende kosten voor de nieuwe eigenaar. Dit werkt psychologisch vaak beter.

Hoeveel betaal je voor een leasecontract voor een airco?

De kosten voor het leasen van een airco zijn vooral afhankelijk van de capaciteit van de airconditioning. Die wordt uitgedrukt in btu. Hoeveel btu is afhankelijk van het aantal kubieke meters van de ruimte waar de airco wordt ingezet. Hiervoor zijn berekeningen beschikbaar die je online kunt raadplegen. Hoe groter de ruimte, hoe hoger de capaciteit van de airco uiteraard moet zijn om het gewenste resultaat te behalen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *