auto huren

De voordelen van het huren van een auto

3 minuuts, 6 tweedes Lees

Als je een nieuwe auto wilt, zijn er verschillende opties om te overwegen. Eén van die opties is het leasen van een auto. In dit artikel bespreken we de voordelen van het leasen van een auto en geven we antwoord op de meest gestelde vragen over leasen.

Wat is leasen?

Leasen is het huren van een auto voor een bepaalde periode. In plaats van dat je de auto koopt, betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Hierbij zijn de kosten voor onderhoud, verzekering en belastingen vaak inbegrepen. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Voordelen van leasen

Leasen biedt verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een auto:

 1. Geen grote investering: Bij leasen hoef je geen grote investering te doen in een nieuwe auto. In plaats daarvan betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit is vaak voordeliger dan het kopen van een auto met geleend geld.
 2. Geen zorgen over onderhoud: Bij leasen zijn de kosten voor onderhoud vaak inbegrepen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eventuele reparaties of vervanging van onderdelen.
 3. Geen risico op waardevermindering: Als je een auto koopt, loop je het risico dat de waarde van de auto snel daalt. Bij leasen is dit niet het geval. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
 4. Altijd in een nieuwe auto rijden: Als je elke paar jaar een nieuwe auto wilt, kan leasen voordeliger zijn dan het kopen van een nieuwe auto en de oude auto weer verkopen.

Soorten leasen

Er zijn verschillende vormen van leasen. De twee meest voorkomende vormen zijn operational lease en financial lease.

 1. Operational lease: Bij operational lease huur je de auto voor een bepaalde periode en zijn de kosten voor onderhoud, verzekering en belastingen inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
 2. Financial lease: Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Aan het einde van de leaseperiode ben je eigenaar van de auto.

Veelgestelde vragen

Hieronder volgen enkele veelgestelde vragen en antwoorden over leasen:

 1. Kan ik als particulier een auto leasen?

Ja, als particulier kun je een auto leasen. Er zijn diverse leasemaatschappijen die zich richten op particulieren en niet alleen op bedrijven.

 1. Kan ik zelf het onderhoud van de leaseauto verzorgen?

Dit hangt af van het type lease dat je kiest. Bij operational lease zijn de kosten voor onderhoud meestal inbegrepen en verzorgt de leasemaatschappij het onderhoud. Bij financial lease ben je als eigenaar van de auto zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

 1. Kan ik het leasecontract tussentijds beëindigen?

In principe is het niet mogelijk om het leasecontract tussentijds te beëindigen. Er wordt immers een contract afgesloten voor een bepaalde periode en de leasemaatschappij rekent op deze inkomsten. Mocht je toch willen beëindigen, dan brengt de leasemaatschappij vaak kosten in rekening voor contractbreuk.

 1. Kan ik mijn leaseauto inruilen voor een nieuwe leaseauto?

Ja, het is mogelijk om een leaseauto in te ruilen voor een nieuwe leaseauto. Vaak biedt de leasemaatschappij zelfs speciale aanbiedingen voor bestaande klanten.

 1. Kan ik met een leaseauto naar het buitenland?

Dit hangt af van de voorwaarden van het leasecontract. Bij de meeste leasemaatschappijen is het toegestaan om met de leaseauto naar het buitenland te reizen, maar dit kan wel beperkingen of extra kosten met zich meebrengen. Het is daarom verstandig om dit vooraf te checken bij de leasemaatschappij.

 1. Kan ik een leaseauto aanpassen naar mijn wensen?

Het aanpassen van een leaseauto is meestal niet toegestaan. De auto blijft immers eigendom van de leasemaatschappij. Als je specifieke wensen hebt, kun je deze wel vaak bespreken met de leasemaatschappij en kijken naar eventuele alternatieven.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *